korupcia, korupcia a korupcia. . .

30. októbra 2013, Jozef III, Dôchodky

Takmer najpoužívanejšie slovo medzi novinármi, medzi podnikateľmi a aj medzi ostatným obyvateľstvom. Čím to je, že počúvame také správy ako že ten a ten poslanec, či nebodaj župan, vo vysokej funkcii policajt, či starosta, alebo primátor berie úplatky, nechal sa uplatiť, či z každej zákazky ( pre obec či štát) si vyžaduje “ všimné“, či „poďakovanie“, alebo priamo províziu.???
Viem, všade na svete sa to deje, ale u nás na Slovensku sa v štatistikách ( neviem, kto ich robí a ako sa dostal k týmto informáciam ) uvádza, že korupcia je na prvom mieste…
Stretol som sa raz s jedným funkcionárom na Ukrajine a ten mi hovoril horory o konaní vtedajších štátnych predstaviteľov. Ani sa mi tomu nechcelo veriť. To samo o sebe vyvolalo otázku : a čo polícia, prokuratúra a ostatné orgány na to ??? Odpoveď znela : všetko, čo zistia si odkladajú do šuflíkov. Robia to s nádejou, že príde zmena vo Vláde a vtedy vytiahnú všetky ( aj „zabudnuté“) prípady nielen korupcie, ale aj vrážd a iných ťažkých zločinov! Pravda s podmienkou, že budú ešte pracovať na tých pozíciach, na ktorých budú mať možnosť a silu prípady realizovať!
Veru a tu je ten gordický uzol! Stalo sa už módou ( osobitne na Slovensku ) že po každej zmene politickej garnitúry prichádza k personálnej výmene ( naposledy tak došlo k masívnemu odchodu a výmene policajtov za ministrovania LIPŠICA). Táto personálna degradácia polície prispela k tomu, že všetky „šuflíkové“ prípady ostali v šuflíkoch, alebo sa škartovali. Potom sa čudujeme, že na Slovensku prekvitá korupcia!!!! Nuž nechajme už raz DOKONČIŤ prácu povolaných a to tým, že aspoň policajný prezident bude ( podobne, ako generálny prokurátor) volený na obdobie 5 rokov a menovať ho bude PREZIDENT!.
Viem, že toto nie je zázračné riešenie, ale som presvedčený, že prispeje k potieraniu korupcie. Už aj preto, že miesto policajta nebude visieť na šnúrke gatí nejakého poslanca.

Samozrejme, znovu je potrebné vrátiť sa k prehodnoteniu legislatívy…. ale to je už iná téma…

Nakoniec – riešenia na potieranie korupcie určite existujú…. ale niekomu zjavne vyhovuje – neriešiť korupciu!!!!!!