Pravidlá kontra zdravý rozum

25. mája 2014, Jozef III, Spoločenské dianie

Nie, nie je to o politike, je to o pravidlách v basketbale dievčat kategória mladšie minižiačky. Teda dievčatá do 11 rokov a mladšie. Dozvedel som sa, že práve cez tento víkend ( od 23-25.5.2014 ) sa konajú v Spišskej Novej Vsi majstrovstvá Slovenska práve v tejto kategórii za účasti 6 družstiev. Podľa názvu by teda mali hrať dievčatá vo veku 11 rokov a manej.
Aké však bolo naše prekvapenie, keď sme zistili, že niektoré družstvá si priniesli v tomto veku 3-4 chlapcov. Cieľ jednoznačný – najlepší výsledok robia chlapci. Od kompetentných sme sa dozvedeli, že pravidlá to dovoľujú. Pripúšťam, že v niektorých malých mestečkách ak nie je dostatok dievčat, hrajú dievčatá spolu aj s chlapcami….lenže – existuje aj súťaž majstrovstiev Slovenska chlapcov – mladší minižiaci. Nebolo by vhodnejšie, keby takéto ZMIEŠANÉ družstvá ( chlapci-dievčatá) mohli hrať radšej tam? Alebo nenazývať takúto súťaž názvom majstrovstvá Slovenska mladších minižiačok, ale nazvať ich rovno MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA MLÁDEŽE DO 11 ROKOV ???
Ide totiž o to, že tréneri, ktorí sa pravidelne a poctivo venujú basketbalu dievčat stavajú na palubovku iba dievčatá a tréneri, ktorím ide iba o výsledky – stavajú na palubovky chlapcov.
Nuž a chlapci vyhrávajú majstrovstvá Slovenska DIEVČAT!!! Má to logiku ? Nebolo by vhodné a už načase zmeniť tieto „pravidlá “ ???