Založ si blog

. . ako je to s ochranármi na Slovensku a ochranou medveďa zvlášť. . .

Už dávnejšie beží po Slovensku vetička : “ čo ochranár, to výpalník“. Rozložím to do zrozumiteľnej reči.

Niektorí „ochranári“ prišli na to, ako „zabojovať “ o niektorý úsek lesa, či pôdy, alebo druh divej zvery, či vtákov. Spomeniem, len mediálne publikované veci, ako zákaz ťažiť les v miestach napadnutých lykožrútom, zákaz ťažiť v priestoroch výskytu vzácnych zvierat či vtákov, napr. hlucháňa , zákaz stavať technickú, či bytovú vybavenosť na tzv. močarinách, kde sa vraj vyskytuje vzácna žabka, alebo stavať diaľnicu tam kde sa vraj vyskytuje vzácna zemina, (že vraj sa tam vyskytuje  rašelina), rozbúrať podložie pod novým úsekom diaľnice, lebo sa v tom vraj nachádza azbest, ( napriek tomu, že celá Ukrajina je pokrytá už desiatky rokov azbestom a nikto preto neumrel, ) zakáže sa lietať z blízkych letísk Slovenského raja, ponad les, lebo sa vraj vyrušuje zver. No, že lietajú nízko ponad osídlené mestá v okolí, kde je toho hluku aj tak viac než dosť, to nikomu nevadí.

No poďme k medveďom . Ja medveďa v súčasnej dobe ( osobitne medvedice s mladými) považujem za skupinu t ú l a v ý c h   psov. O nich nie je postarané, pravda väčšinou žijú pri rómskych osadách. Nikomu nič zlé nerobia, iba sa starajú o seba ako P R E Ž I Ť…..Ochranári sa postarali o to, že medveď, vlk a rys sa za žiadnych okolností NESMIE strieľať. Potrebujete na to špeciálnu výnimku a pri jej porušení Vám hrozia vysoké pokuty. Viem, že táto zver bola skoro vykynožená, no o to, ako má táto zver pri tak rapídnom rozmnožovaní prežiť SA NEPOSTARALI….je zvláštne keď ste boli niekedy v lese a videli ste poľovnícke posedy a neďaleko nich krmítka pre vysokú zver, či pre diviakov, plné ovocia, či kukurice, alebo zemiakov….nenapadá Vás nič? Dokonca ( už si nepamätám presne kto to napísal) som čítal, ako v dávnych časoch, keď chcel pán gróf ísť na medveďa, honci dopredu vyviedli na miesto výskytu medveďa starého, alebo chorého koňa, ktorého tam utratili. Medvede si potom zvykli na to miesto chodiť a pán gróf mal mať už len dobrú pušku a mušku.

A som pri meritu veci. Aj terajší ochranári obviňujú za to, že medvede si zvykli chodiť do kontajnerov na sídliskách celú verejnosť, prípadne vedenie obce, či mesta, ktoré vraj nevie zabezpečiť kontajnery pred medveďmi. Nuž, ak na jednej strane NIEKTO – t.j. ochranári zakážu vôbec strieľať medveďa a na druhej strane ho nechcú vidieť na sídliskách a pri košoch, Z ČOHO TEDA MAJÚ TIE MEDVEDE ŽIŤ ??????   Chodia naozaj ako túlavé psy.

Tak teda páni ochranári, nebolo by lepšie, ak by ste sa s poľovníkmi dohodli a zabezpečili aj medveďom PRIKRMOVANIE a následne aj potrebné udržiavanie stavov povoleným odstrelom ???  Presne tak ako u iných druhov zvierat ????

Ešte sa vrátim k tomu výpalníctvu zo začiatku článku. Áno, stretol som sa aj s tým, že ak stavebník zaplatil ochranárom požadovanú čiastku, aj žabky  preložili do iného močiara…. nuž aj to je dobrý spôsob ako prísť k majetku a dokonca si kúpiť les….( jedine ochranári sa vedia o neho starať),. Nuž a na záver je tiež zvláštne, ako sa na tomto výpalníctve podieľajú niektoré médiá, lebo ochranári majú vždy slovo aj pravdu takmer vo všetkých médiách….

Tak uvažujte, kde je pravda…

Kto nevie žiť bez kartičiek?

18.12.2023

Žijeme v dobe, keď elektronika je tvrdou súčasťou života každého človeka. Pred istým časom nám bolo sľúbené, že na VŠETKO BUDE STAČIŤ JEDINÁ KARTIČKA A TO O B Č I A N S K Y P R E U K A Z. Už v starších časoch bol občiansky preukaz malá knižočka, kde okrem osobných údajov tam boli aj pečiatky zamestnávateľa, údaje k manželke a deťom. Dnes je to [...]

Tak kto má o Slovensko záujem ?

11.03.2023

Pýta sa ma 14 ročná vnučka : dedko, to naozaj sa na Ukrajine bojuje aj za nás ? za Slovensko? – Prečo sa ma pýtaš? no, už som videla v televízii vraveli, že na Ukrajine bojujú Ukrajinci aj za nás, vraj preto, aby k nám neprišli Rusi, lebo tí budú všetkých zabíjať, znásilňovať, kradnúť a všetko zničia vraveli oni… – A vieš, kto oslobodil [...]

Diaľnice skončili? ?? ?

05.05.2022

Stačí sa prejsť cez Ružomberok a ak máte slabšie srdce, dostanete infarkt. Okolo Ružomberka sa buduje obchvat diaľnicou smer východ-západ ( aj keď osobne si myslím, že tento obchvat mal byť z južnej strany Ružomberka s napojením na trasu Ružomberok – Banská Bystrica, lebo vieme, čo znamená prechod cez Donovaly) No, jednoducho tento obchvat sa robí už pridlho, veľmi [...]

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.