Založ si blog

Ako sa tvorí cena liekov na Slovensku. .. .alebo Zdravotné poisťovne – dojná krava?

Jeden môj priateľ ktorý je po  chemoterapii, mi povedal, že lekári mu predpísali liek POLYOXIDONIUM 6mg ampule. Keď mi povedal, že liek mu pichajú každý druhý deň a že za jednu dávku ( 5 ampulí) dopláca 23.75 EUR. Mesačne mu vyjde iba na tento liek doplatiť cca 360 EUR!   Tak som začal Googlovať a aké je moje prekvapenie!

Informácie o lieku POLYOXIDONIUM je na našich internetových stránkach dosť. Napríklad na stránke http://www.cenyliekov.sk/liek/c51567_polyoxidonium-6-mg, ale aj na stránke : http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/polyoxidonium-6-mg-20718.html, zistíte, že cena lieku je na Slovensku celkovo 95 EUR! Z uvedenej ceny dopláca pacient spomínaných 23,75 EUR a zvyšok , t.j.: 71,25 EUR dopláca zdravotná poisťovňa.!

Nuž čo poviete si, keď je ten liek taký drahý, tak v podstate ten doplatok by  bol ako-tak primeraný. Ale Googlil som ďalej a zistil som, že tento liek sa vyrába v Rusku a aj majiteľom patentu je od r. 1997 ruská spoločnosť ( na stránke Wikipedia je v ruštine liek uvádzaný pod názvom AZOKSIMERA BROMID ) Štátne výskumné centrum po imunológii.

Takže som začal Googliť v ruštine a našiel som, ( na stránke http://www.pharmindex.ru/descript.asp?pid=5572 ), že tento

„slovenský liek“ v ruskom ORIGINÁLI môžete kúpiť v lekárni kdekoľvek v Rusku za  priemernú cenu 936,80 Rubľa, čo v prepočte na EUR je cca 23,25 !!!

 

Teda pýtam sa : keď ruský výrobca, majiteľ patentu predáva liek v lekárni za cenu 23,25 EUR a na Slovensku slovenský výrobca predáva za cenu 95.- EUR, za čo a komu vlastne dopláca zdravotná poisťovňa 71,25 EUR ???

Toto postráda nielen zdravý rozum, ale naznačuje kadečo….a vôbec sa nečudujem odborníkom v tejto oblasti, ktorí protestujú proti vysokému doplatku..

 

Nebolo by výhodnejšie pre zdravotnú poisťovňu kúpiť tento liek – originál v Rusku ??? No to už nechávam na

posúdenie kompetentným….

Kto nevie žiť bez kartičiek?

18.12.2023

Žijeme v dobe, keď elektronika je tvrdou súčasťou života každého človeka. Pred istým časom nám bolo sľúbené, že na VŠETKO BUDE STAČIŤ JEDINÁ KARTIČKA A TO O B Č I A N S K Y P R E U K A Z. Už v starších časoch bol občiansky preukaz malá knižočka, kde okrem osobných údajov tam boli aj pečiatky zamestnávateľa, údaje k manželke a deťom. Dnes je to [...]

Tak kto má o Slovensko záujem ?

11.03.2023

Pýta sa ma 14 ročná vnučka : dedko, to naozaj sa na Ukrajine bojuje aj za nás ? za Slovensko? – Prečo sa ma pýtaš? no, už som videla v televízii vraveli, že na Ukrajine bojujú Ukrajinci aj za nás, vraj preto, aby k nám neprišli Rusi, lebo tí budú všetkých zabíjať, znásilňovať, kradnúť a všetko zničia vraveli oni… – A vieš, kto oslobodil [...]

Diaľnice skončili? ?? ?

05.05.2022

Stačí sa prejsť cez Ružomberok a ak máte slabšie srdce, dostanete infarkt. Okolo Ružomberka sa buduje obchvat diaľnicou smer východ-západ ( aj keď osobne si myslím, že tento obchvat mal byť z južnej strany Ružomberka s napojením na trasu Ružomberok – Banská Bystrica, lebo vieme, čo znamená prechod cez Donovaly) No, jednoducho tento obchvat sa robí už pridlho, veľmi [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia