Založ si blog

Tak kto má o Slovensko záujem ?

 

Pýta sa ma 14 ročná vnučka : dedko, to naozaj sa na Ukrajine bojuje aj za nás ? za Slovensko? 

– Prečo sa ma pýtaš? no, už som videla v televízii vraveli, že na Ukrajine bojujú Ukrajinci aj za nás, vraj preto, aby k nám neprišli Rusi, lebo tí budú všetkých zabíjať, znásilňovať, kradnúť a všetko zničia vraveli oni…

– A vieš, kto oslobodil Československo v roku 1945? Pýtam sa…hej, viem Sovietska, či Červená armáda a to boli kto ?

– vysvetľujem : No, to bol vtedy taký štát, ktorý sa volal Sovietsky zväz a tam patrili mnohé dnešné štáty, ako Ukrajina, Bielorusko, Estonsko, Lotyšsko,Litva, Ruská federácia, Uzbekistan, Azerbajdžan, Turkmenistan, Gruzia, Moldávia a už ani neviem, kto ešte… a toto sa rozpadlo, preto tam máme dnes viacej štátov.

– A teraz hrozí, že Rusko, keď porazí Ukrajinu príde bojovať a ničiť Slovensko a Europu? Pýta sa vnučka…

– No, Ked to tak vezmem, Rusko bolo a je z nich všetkých najväčší štát, ktorý vzal na seba všetky dlhy Sovietskeho zväzu a ostatné štáty začínali tak, že nikomu nič nedlhovali. Po skončení 2. svetovej vojny v r. 1945 Sovietska armáda opustila územie Československa. Ako iste vieš, padlo tu mnoho tisíc ich vojakov, ale ostatní odišli. Bolo im treba doma budovať rozbitú vlasť.

– A potom ?

   – A potom prišiel rok 1968, kedy sa vraj chystal v Československu štátny prevrat a tak sa sem znova vrátili, spoločne s vojskami Poľska, NDR, Bulharska a čiastočne Maďarska. Všetci boli členovia Varšavskej zmluvy –  podobne ako sme dnes členovia NATO, vtedy aj my sme boli vo Varšavskej zmluve. Ostatné vojská po krátkom čase odišli, iba časť Sovietskej armády tu ostala, aby pomáhali brániť Československo pred prípadným napadnutím Nemeckom, či USA, teda NATO.

– Takže v 1968 prišli druhý raz? No a prečo nič nezničili, resp. len málo oproti dnešnej Ukrajine? A kedy odišli?

– Hej prišli druhý raz a mali na to právo, lebo podľa povojnových rokovaní oni oslobodili toto územie od Nemeckého nacizmu. No, prečo nezničili, hlavne preto, že v čele ČSSR armády bol gen. SVOBODA, ktorý videl veľa potokov ľudskej krvi pri oslobodzovaní ČSSR a zakázal našej armáde vyjsť z kasárni. Všetko sa ukľudnilo, diplomaticky dohodlo. Bol MIER.

– Takže boli tu od 1968 do 1990 ? a potom?

– Hej boli tu celú dobu. Mali vyčlenené svoje priestory, svoje cvičiská a spolupracovali s našou armádou. Keď sa zdalo, že už bude iba dobre, tak v roku 1990 znova odišli domov a potom sa im to tam začalo rozpadať a my sme sa dostali tam, kde sme vždy chceli…do NATO a EU….

– Tak  to je dajaké čudné, toľko raz tu boli, vždy nás oslobodzovali a vždy odišli a teraz by nás mali prísť rozbombardovať ? a zničiť? a prečo by to robili?

– jaj dieťa moje, „ politika je pánske huncútstvo“ vravel mi ešte môj dedko.

Kto nevie žiť bez kartičiek?

18.12.2023

Žijeme v dobe, keď elektronika je tvrdou súčasťou života každého človeka. Pred istým časom nám bolo sľúbené, že na VŠETKO BUDE STAČIŤ JEDINÁ KARTIČKA A TO O B Č I A N S K Y P R E U K A Z. Už v starších časoch bol občiansky preukaz malá knižočka, kde okrem osobných údajov tam boli aj pečiatky zamestnávateľa, údaje k manželke a deťom. Dnes je to [...]

Diaľnice skončili? ?? ?

05.05.2022

Stačí sa prejsť cez Ružomberok a ak máte slabšie srdce, dostanete infarkt. Okolo Ružomberka sa buduje obchvat diaľnicou smer východ-západ ( aj keď osobne si myslím, že tento obchvat mal byť z južnej strany Ružomberka s napojením na trasu Ružomberok – Banská Bystrica, lebo vieme, čo znamená prechod cez Donovaly) No, jednoducho tento obchvat sa robí už pridlho, veľmi [...]

bolo by dobre vrátiť sa k r. 1968 ? ? ? ?

12.03.2022

Mám mnoho priateľov na Ukrajine aj v Rusku. Preto ma veľmi bolí súčasná situácia na Ukrajine. Býval som 3 roky v Severodonecku aj v Kyjeve, býval som rok v Krasnojarsku a Irkutsku na Sibíri. Komu ja môžem držať stranu ???? No poďme k dnešným dňom : vždy som si myslel, že boj medzi ZSSR a Západom bol kôli ideológii KOMUNIZMUS – SOCIALIZMUS, tak to v tých časoch [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.