Založ si blog

Ako sa tvorí cena liekov na Slovensku. .. .alebo Zdravotné poisťovne – dojná krava?

Jeden môj priateľ ktorý je po  chemoterapii, mi povedal, že lekári mu predpísali liek POLYOXIDONIUM 6mg ampule. Keď mi povedal, že liek mu pichajú každý druhý deň a že za jednu dávku ( 5 ampulí) dopláca 23.75 EUR. Mesačne mu vyjde iba na tento liek doplatiť cca 360 EUR!   Tak som začal Googlovať a aké je moje prekvapenie!

Informácie o lieku POLYOXIDONIUM je na našich internetových stránkach dosť. Napríklad na stránke http://www.cenyliekov.sk/liek/c51567_polyoxidonium-6-mg, ale aj na stránke : http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/polyoxidonium-6-mg-20718.html, zistíte, že cena lieku je na Slovensku celkovo 95 EUR! Z uvedenej ceny dopláca pacient spomínaných 23,75 EUR a zvyšok , t.j.: 71,25 EUR dopláca zdravotná poisťovňa.!

Nuž čo poviete si, keď je ten liek taký drahý, tak v podstate ten doplatok by  bol ako-tak primeraný. Ale Googlil som ďalej a zistil som, že tento liek sa vyrába v Rusku a aj majiteľom patentu je od r. 1997 ruská spoločnosť ( na stránke Wikipedia je v ruštine liek uvádzaný pod názvom AZOKSIMERA BROMID ) Štátne výskumné centrum po imunológii.

Takže som začal Googliť v ruštine a našiel som, ( na stránke http://www.pharmindex.ru/descript.asp?pid=5572 ), že tento

„slovenský liek“ v ruskom ORIGINÁLI môžete kúpiť v lekárni kdekoľvek v Rusku za  priemernú cenu 936,80 Rubľa, čo v prepočte na EUR je cca 23,25 !!!

 

Teda pýtam sa : keď ruský výrobca, majiteľ patentu predáva liek v lekárni za cenu 23,25 EUR a na Slovensku slovenský výrobca predáva za cenu 95.- EUR, za čo a komu vlastne dopláca zdravotná poisťovňa 71,25 EUR ???

Toto postráda nielen zdravý rozum, ale naznačuje kadečo….a vôbec sa nečudujem odborníkom v tejto oblasti, ktorí protestujú proti vysokému doplatku..

 

Nebolo by výhodnejšie pre zdravotnú poisťovňu kúpiť tento liek – originál v Rusku ??? No to už nechávam na

posúdenie kompetentným….

Kto nevie žiť bez kartičiek?

18.12.2023

Žijeme v dobe, keď elektronika je tvrdou súčasťou života každého človeka. Pred istým časom nám bolo sľúbené, že na VŠETKO BUDE STAČIŤ JEDINÁ KARTIČKA A TO O B Č I A N S K Y P R E U K A Z. Už v starších časoch bol občiansky preukaz malá knižočka, kde okrem osobných údajov tam boli aj pečiatky zamestnávateľa, údaje k manželke a deťom. Dnes je to [...]

Tak kto má o Slovensko záujem ?

11.03.2023

Pýta sa ma 14 ročná vnučka : dedko, to naozaj sa na Ukrajine bojuje aj za nás ? za Slovensko? – Prečo sa ma pýtaš? no, už som videla v televízii vraveli, že na Ukrajine bojujú Ukrajinci aj za nás, vraj preto, aby k nám neprišli Rusi, lebo tí budú všetkých zabíjať, znásilňovať, kradnúť a všetko zničia vraveli oni… – A vieš, kto oslobodil [...]

Diaľnice skončili? ?? ?

05.05.2022

Stačí sa prejsť cez Ružomberok a ak máte slabšie srdce, dostanete infarkt. Okolo Ružomberka sa buduje obchvat diaľnicou smer východ-západ ( aj keď osobne si myslím, že tento obchvat mal byť z južnej strany Ružomberka s napojením na trasu Ružomberok – Banská Bystrica, lebo vieme, čo znamená prechod cez Donovaly) No, jednoducho tento obchvat sa robí už pridlho, veľmi [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.