Založ si blog

Sputnik V, či Astra Zeneca ? Všetko jedno. . .

Naše média doposiaľ akosi „zabudli“ , že vakcína od Astra Zeneca proti Covid 19 je dcérou, resp. vyrába sa na základe ruského patentu na výrobu vakcíny Sputnik V. Neveríte? pozrite si : https://www.trend.sk/spravy/firma-astrazeneca-vyvoji-vakciny-proti-covid-19-pouzije-aj-rusku-sputnik, .alebo : https://www.teraz.sk/zahranicie/rusko-a-astrazeneca-sa-dohodli-na-spolup/515905-clanok.html,.  Naše média radi spomínali, že vakcína od Astra Zeneca je vyrábaná v spolupráci s Oxford univerzitou. Nič viac… No, už samotný spôsob používania oboch vakcín je rovnaký – stačia iba obyčajné chladničky. Akurát že Rusi pred očkovaním uviedli podmienky : 1) očkovanie od 18 do 60 rokov, 2) NEočkovať ľudí s narušenou imunitou a dlhodobo nemocných, 3) NEočkovať ženy tehotné a dojčiace, 4) plodiť potomstvo až po uplynutí 3 mesiace od poslednej vakcinácie.

Neviem, či tieto podmienky sú stanovené aj pri vakcinácii od AstraZeneca, ale zrejme áno, keďže aj školstvo očkuje u nás len do 55 rokov. No a aj naše média už hovoria o tom, že Rusko dodáva vakcínu Sputnik V nielen do Maďarska a Srbska, ale aj do Indie, Brazílie, Argentíny, či Mexika. Podľa bežných informácií z ruských zdrojov bolo  v Rusku aj vo svete zaočkovaných už viac ako 28 miliónov ľudí….výsledky sú vraj lepšie, ako predpokladali výrobcovia aj pri mutáciách..

No a teraz poďme k tomu, o čo mi ide – teda o registráciu vakcíny v EMA, či ŠUKL. Podľa toho, čo sa dalo zistiť z ruských médií, ich filozofia k registrácii je nasledovná :

Všetky takéto byrokratické úrady zriadené za účelom registrácie liekov vo svete sú zriadené v dobrom úmysle, aby lieky bežne a dlhodobo používajúce v liečbe boli spoľahlivé, odskúšané. No !  dnes už nie je nijakým tajomstvom, ako to vo svete vyzerá s farmaceutickými firmami. Veď ešte pred nedávnom bolo verejným tajomstvom, ako sme hromžili, keď sa do ambulancie lekára potichučky vtiahol pánko v obleku, ktorý aspoň jednu – dve hodinky vysvetľoval lekárovi o „jeho“ benefitoch, resp. o liekoch jeho firmy, hlavne vo vzťahu – počet predpísaných receptov = benefity….no tento boj medzi farmaceutickými spoločnosťami prebieha naďalej, avšak na podstatne vyššej úrovni a to prostredníctvom práve takých byrokratických úradov ako ŠÚKL, či EMA.

K schváleniu požadujú aj také údaje, ktoré sú chránené patentmi. A v dnešnej dobe niet žiadnej garancie, že bude zabezpečená ich ochrana. A keď im nestačí dokumentácia, ktorú im predložia, nedajú nič!  Kto nevidí výsledky už zaočkovaných miliónoch vo svete, je to jeho vec. Hovoria Rusi…

Okrem týchto obáv sú tu aj poplatky na registráciu liekov. Viem pri dodávkach takých obrovských množstiev poplatky za registráciu nezohrávajú rolu, ale, Európa je špecifická v tom, že okrem poplatkov a dokumentácie pre EMU, vyžadujú svoje aj ŠÚKL ( štátne ústavy na kontrolu liečiv).

Kto nevie žiť bez kartičiek?

18.12.2023

Žijeme v dobe, keď elektronika je tvrdou súčasťou života každého človeka. Pred istým časom nám bolo sľúbené, že na VŠETKO BUDE STAČIŤ JEDINÁ KARTIČKA A TO O B Č I A N S K Y P R E U K A Z. Už v starších časoch bol občiansky preukaz malá knižočka, kde okrem osobných údajov tam boli aj pečiatky zamestnávateľa, údaje k manželke a deťom. Dnes je to [...]

Tak kto má o Slovensko záujem ?

11.03.2023

Pýta sa ma 14 ročná vnučka : dedko, to naozaj sa na Ukrajine bojuje aj za nás ? za Slovensko? – Prečo sa ma pýtaš? no, už som videla v televízii vraveli, že na Ukrajine bojujú Ukrajinci aj za nás, vraj preto, aby k nám neprišli Rusi, lebo tí budú všetkých zabíjať, znásilňovať, kradnúť a všetko zničia vraveli oni… – A vieš, kto oslobodil [...]

Diaľnice skončili? ?? ?

05.05.2022

Stačí sa prejsť cez Ružomberok a ak máte slabšie srdce, dostanete infarkt. Okolo Ružomberka sa buduje obchvat diaľnicou smer východ-západ ( aj keď osobne si myslím, že tento obchvat mal byť z južnej strany Ružomberka s napojením na trasu Ružomberok – Banská Bystrica, lebo vieme, čo znamená prechod cez Donovaly) No, jednoducho tento obchvat sa robí už pridlho, veľmi [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.